site

Seorang artis – dan ibu bapa – panduan ke Rotterdam

Saya berpindah ke Rotterdam ketika saya berumur 26 tahun, baru menamatkan ijazah dalam reka bentuk perindustrian di Akademi Reka Bentuk Eindhoven. Saya segera mendaftar untuk anti mencangkung program. Kraken bermaksud mencangkung, dan anti mencangkung adalah dasar di mana bandar menyewa hartanah kosong dengan murah supaya orang ramai tidak akan mencangkung di dalamnya. Sungguh gila, memikirkannya sekarang, tetapi saya ditawarkan rumah seluas 200 meter persegi dengan bayaran €150 sebulan. Ia adalah satu tempat pembuangan sampah – kami tidak mempunyai air panas, jadi saya mempunyai keahlian gim hanya untuk mandi – tetapi ia adalah satu pengembaraan. Pada masa itu, bandar itu belum digegarkan. Saya menghabiskan dua minggu mengubah suai rumah, kemudian memulakan studio saya daripadanya. Ini bermakna saya tidak perlu berkompromi dengan jenis reka bentuk yang saya buat, membenarkan saya bereksperimen dengan resin tuang dan kaca.

Rotterdam Euromast telah menjulang tinggi di atas latar langit bandar sejak 1960 © Valentina Vos

Semangat keusahawanan itu masih memberi tenaga kepada Rotterdam. Bandar ini berorientasikan sekitar pelabuhan, jadi terdapat banyak bangunan perindustrian lama yang boleh diubah suai. Selama bertahun-tahun terdapat kekurangan tempat makan dan minum yang bagus; kini banyak perkara yang muncul. Terdapat senario muzik yang besar, banyak arkitek, dan saya rasa seperti ada buzz reka bentuk juga.

Marcelis duduk di meja di tingkap Raisin the Bar, bar wain semula jadi Rotterdam
Marcelis di tempatnya: bar wain asli Raisin the Bar © Valentina Vos

Hari ini saya tinggal di daerah Coolhaven, iaitu tempat arang batu dibawa masuk ke pelabuhan. Ia agak buntu pada tahun 2016 apabila teman lelaki saya dan saya membeli tempat kami, bekas gudang kertas yang kami ubah suai, tetapi kini terdapat perkara yang menyeronokkan muncul. Di sebelah rumah kami terdapat bar wain semula jadi yang dipanggil Raisin the Bar, yang kelihatan seperti ruang tamu comel seseorang. Kemudian terdapat Unfolded, yang merupakan kafe dan kedai oleh jurugambar Sophia van den Hoek. Dia menjual banyak makanan tempatan, seperti kicap terbaik yang pernah saya rasa, dibuat di Rotterdam.

Bandar ini telah dibom secara meluas semasa perang dunia kedua sehingga kini ia menjadi tampalan seni bina yang gila. Saya sangat menggemari Maastunnel, yang terletak di bawah Nieuwe Maas – kedua-dua bangunan di kedua-dua hujungnya sangat cantik. Anda hanya boleh melihatnya dengan teksi air, yang, selain berbasikal, adalah cara termurah dan terpantas untuk bersiar-siar. Tetapi cara anda bergerak melalui terowong itu menarik – ia adalah terowong berkembar, jadi anda mempunyai kereta kemudian terowong lain untuk basikal. Bawa basikal anda menuruni eskalator, berbasikal di bawah sungai, dan naik semula eskalator.

Hotel minimum berinspirasikan Jepun Âme: salah satu hotel Rotterdam kegemaran Marcelis © Manfung Cheung

Marcelis di Raisin the Bar: “Ia kelihatan seperti ruang tamu comel seseorang” © Valentina Vos

Kami telah menginap di banyak hotel di bandar, kerana teman lelaki saya dan saya pernah bertaruh pada sesuatu, dan sesiapa yang kalah perlu membayar untuk satu malam. Terdapat SS Rotterdam, sebuah kapal persiaran yang pernah menghubungkan Rotterdam dengan New York, kini sebuah hotel pegun yang penuh dengan nostalgia. Satu lagi kegemaran ialah Hotel Âme, yang minimum dan berinspirasikan Jepun.

Ambassador Lounge di hotel SS Rotterdam, bekas kapal persiaran

Marcelis menuju ke restoran Héroine untuk menu rasa “epik” © Sophia van den Hoek

Anda tidak boleh terlepas bar bir Bierhandel De Pijp. Ia adalah institusi Rotterdam yang telah wujud sejak 1898, dan merupakan sebahagian daripada penentangan Belanda. Anda berasa seperti berada di rumah persaudaraan pelajar, kecuali makanannya sangat sedap. Kami pergi ke sana untuk malam temu janji, kemudian pergi menonton filem di Kino, yang merupakan pawagam yang selesa di satu jalan yang menayangkan filem bebas. Saya juga suka makan di Ox, sebuah restoran Malaysia-Cina yang menakjubkan yang sangat sukar ditemui, di ruang bawah tanah yang tersembunyi di sebalik pintu hitam tanpa tanda. Untuk menikmati hidangan, pergi ke Héroine, sebuah restoran dengan menu rasa epik yang sepatutnya mempunyai bintang Michelin.

Depot Boijmans Van Beuningen © Ossip

Santa Claus dengan arca Butt Plug, 2001, oleh Paul McCarthy © Geography Photos/Universal Images Group melalui Getty Images

Memiliki anak saya telah mengubah cara saya melihat bandar – kini saya lebih banyak melihat taman permainan. Tetapi saya juga menghargai jumlah seni awam, kerana karya seni menjadi semacam taman permainan. Kegemaran saya ialah arca Franz West yang indah dengan struktur logam yang panjang dan berwarna-warni yang terletak di rumput. Dan terdapat arca Paul McCarthy yang hebat dari gnome taman yang memegang palam punggung.

Qwertz, oleh artis Austria kontemporari Franz West © Alamy

Marcelis di dalam Depot Boijmans Van Beuningen © Valentina Vos

Salah satu karya saya adalah di Depot Boijmans Van Beuningen, terletak di dalam bola cermin besar sebuah bangunan, yang menarik untuk diterokai kerana ia pada asasnya adalah unit penyimpanan kaca gergasi supaya anda boleh melihat bahagian belakang lukisan. Saya sering merujuk tapak web bernama Follywood, peta karya seni, taman, bangunan dan platform tontonan di seluruh Belanda. Terdapat pemasangan James Turrell di pantai, kira-kira 30 minit pemanduan dari Rotterdam, contohnya, yang tidak diketahui oleh sesiapa pun. Itu salah satu perkara kegemaran saya tentang bandar, bahawa kami dekat dengan pantai. Saya suka pergi ke Rockanje dan berjalan-jalan melalui bukit pasir. Tangkap pada waktu matahari terbenam dan ia ajaib.

redult sgp

keluaran sdy

toto sidney

angka result hk

result sgp