site

Surat editor HTSI: bacaan yang bagus

Hanya apabila anda fikir tidak ada fantasi lain castelli untuk ditemui di Itali, bersama-sama datang satu lagi yang sangat ajaib, begitu berlapis dengan usaha seni berabad-abad lamanya, sehingga anda tertanya-tanya bagaimana ia boleh kekal begitu agak tidak diketahui. Castello di Cigognola terletak di kaki bukit Apennine, di seberang dataran besar di bawah Milan yang mungkin menghalang beberapa pelawat daripada menerokai laluan pelancong yang biasa. Sebuah kubu neo-gothic, ia kini dimiliki oleh Gabriele Moratti, pengerusi fesyen, eksekutif minyak dan penerbit filem yang telah, bersama pasangannya, memulihkan dan membangunkan harta keluarga sejak mewarisinya daripada bapanya pada 2018.

Bilik tidur Madonna di Castello

Bilik tidur Madonna di Castello © Giulio Ghirardi

Castello pertama kali dibawa ke perhatian kami oleh jurugambar Giulio Ghirardi, yang menghantar satu siri gambar yang diambilnya diselubungi kabus musim luruh lewat tahun lalu. Ia serta-merta memperdayakan – dan oleh itu kami menghantarnya kembali untuk kajian lanjut. Portfolio yang terhasil menghidupkan banyak butiran unik bangunan itu. Saya amat tertarik dengan getaran jubin zamrud yang mencirikan salah satu daripada banyak bilik mandi – begitu tahun 70-an – yang sangat berbeza dengan fabrik chintzy yang berkilauan yang menutupi dinding, langsir dan upholsteri di bilik tetamu “lelaki kecil”; apatah lagi ikon keagamaan, dinding Madonnas dan vestibul yang tenang. Bahagian dalamannya mempunyai kualiti sinematik: tidak mengejutkan bahawa, antara banyak projek sampingannya, Moratti telah bekerja sebagai penerbit filem terbaru Luca Guadagnino. Maria Shollenbarger melakukan lawatan besar ke Castello sambil bersedia untuk membuka diri kepada tetamu – untuk persembahan balet, ceramah falsafah dan retret yoga akhirnya – dan mengetahui bagaimana rasanya tinggal di muzium sendiri.

Venus Arles Terhakis Gangsa, 2022, oleh Daniel Arsham, di kedai Tiffany & Co yang telah diubah suai © Cole Wilson

Sebuah lagi muzium di Tiffany & Co: kedai utama 57th Street dan Fifth Avenue telah dibuka semula berikutan pengubahsuaian tujuh angka oleh pemilik baharunya, kumpulan LVMH. Pemikiran semula salah satu mercu tanda seni bina yang paling terkenal di Amerika telah diamanahkan kepada pakar arkitek dan dalaman (dan LVMH teguh) Peter Marino, yang bercakap dengan Harriet Quick tentang cara terbaik untuk menerangi kepingan kecil barang kemas dalam ruang runcit yang besar. Penyelesaiannya? Untuk mengadakan satu siri campur tangan artistik yang, untuk pelawat, akan menyumbang kepada rasa berada dalam galeri. Dengan bravura biasa, dia juga mengambil kebebasan untuk memasang tangga lingkaran yang diilhamkan oleh bentuk tukang emas Tiffany legenda Elsa Peretti. Ia adalah kenyataan yang lazimnya megah, remeh dan sedikit tidak sopan – pasti sesuatu yang akan diluluskan oleh Cik Golightly.

Putera Charles ketika itu pada 1978 © Anwar Hussein/Getty Images

Akhir sekali, pada hujung minggu pertabalan, kami membawakan anda fesyen King Charles, senarai beli-belah yang diilhamkan oleh lelaki yang menaiki takhta. The King telah lama disebut oleh penulis dan pereka sebagai salah satu ikon gaya kontemporari yang hebat, dan pusingan Aylin Bayhan termasuk kepingan yang membawa waran dirajanya, serta perkara yang telah dibuat khas untuk memperingati hari itu. Saya bercadang untuk mengikut telunjuknya dalam melakukan lebih banyak perkara yang ditampal dan diperbaiki – Charles kerap memakai kot dan jaket yang dimilikinya selama beberapa dekad, dan masih bergambar memakai sepasang kasut yang dimilikinya, dan telah ditambal semula, sejak 1971.

@jellison22

Surat berita HTSI

Untuk mendapatkan HTSI yang terbaik terus ke peti masuk anda, daftar ke surat berita kami di ft.com/newsletters

esgpe

pengeluaran sdypengeluaran sydneypengeluaran sidney

keluaran togel sidney

hk totobet

sg totobet