site

Surat editor HTSI: dalam isu pakaian lelaki

Editor HTSI Jo Ellison © Mary Andrew

Saya menulis ini di tengah-tengah bulan fesyen, apabila kita biasanya melihat koleksi wanita yang akan menentukan trend musim luruh. Kecuali musim ini saya telah melihat banyak pakaian lelaki di pentas peragaan kerana saya mempunyai pakaian yang direka untuk wanita. Dan, nampaknya, lelaki seramai perempuan. Oleh itu, nama-nama yang telah timbul dalam industri sedang berubah, dengan model pakaian lelaki, lama menjadi underdog ekonomi fesyen, muncul sebagai bintang yang paling menarik.

“Kaum super baharu” menunjukkan sejauh mana dunia fesyen telah berubah. Bersama pengarah pelakon dan HTSI penyunting penyumbang Ben Grimes, jurugambar Amit Israeli dan penggaya James Valeri telah mengumpulkan gambar industri yang menakjubkan. Bintang sampul Leon Dame telah pun dipaparkan pada kulit muka depan HTSI dan berjalan berpuluh-puluh pentas peragaan: dia membawa tenaga dan semangat teater ke prosiding sebagai salah satu model jarang yang benar-benar mendiami watak. Begitu juga Malick Bodian, yang membintangi muka depan perayaan kami tahun lalu dan sibuk di belakang lensa seperti sebelum ini. Pengalaman menjadi jurugambar mesti memberitahu cara dia bergerak; dalam gambar dia mengimbas kembali model 50-an yang dirakam oleh Norman Parkinson.

Malick Bodian memakai Wales Bonner, Kerry James Marshall dan Kangol

Malick Bodian memakai Wales Bonner, Kerry James Marshall dan Kangol © Amit Israeli

Leon Dame memakai MM6 Maison Margiela, Kiko Kostadinov dan Junya Watanabe Man © Amit Israeli

Pakaian lelaki itu sendiri masih terperangkap di antara dua aksiom – yang mengikut nafsu untuk label yang lebih kasual, dipacu logo (perniagaan yang mengejar Gen Z dan dolar milenium) dan yang mewakili citarasa yang lebih tradisional. Walaupun nama yang paling terkenal dalam jahitan, bagaimanapun, terpaksa mempertimbangkan semula pakaian seragam kerja dan Jessica Beresford telah melihat cabaran dan kejayaan yang dihadapi oleh label warisan apabila mereka menyesuaikan diri dengan gaya yang berubah-ubah. Sesetengah jenama, seperti Berluti, semakin mendekati kepakaran mereka, sama ada barangan kulit atau kasut, manakala yang lain telah membuka rumah mereka untuk menjadi lebih luas dan lebih “gaya hidup” dalam liputan. Saman itu adalah subjek paranoia yang berterusan, terutamanya kerana profesional moden telah mengetepikannya dan begitu banyak aksesorinya. Label warisan yang berjaya adalah salah satu yang boleh menawarkan sesuatu yang moden sambil membuat tradisionalis berasa selesa juga.

© © New York Times / Redux / eyevine

Dan apakah yang lebih tradisional daripada pemeriksaan ulangan gergasi? Nick Foulkes, ikon sut khas, sentiasa menjadi peminat cermin tingkap epik Duke of Windsor, walaupun pemeriksaan besar adalah sesuatu yang saya cenderung untuk kaitkan dengan Hujung minggu di Bernie’s atau litar golf pro-selebriti. Nick meyakinkan saya bahawa saya salah; dia duduk di kalangan kumpulan yang dihormati daripada pembuat citarasa yang jauh lebih canggih – lihat Harry Styles dan Austin Butler – yang telah menentukan semakan gergasi itu ialah Trend Besar musim panas 2023.

Caffè San Marco di Trieste, salah satu kafe sastera yang hebat di Eropah © Camilla Glorioso

Piazza Unità d’Italia, Trieste © Camilla Glorioso

Akhir sekali, ke Trieste, bandar Itali yang terletak di depan pintu Slovenia dan oleh itu sering diabaikan. Saya melawat buat kali pertama pada musim panas lalu dan terpikat dengan seni binanya, gabungan pelbagai budaya dan cahaya dunia lain. Ia juga menempatkan salah satu sekolah fesyen paling berprestij di Eropah dan pertandingan bakat yang memupuk nama seperti Matthieu Blazy, Demna dan duo di belakang Chopova Lowena. Lee Marshall menuju ke sana ketika sekolah itu membuka pusat baharu untuk perpustakaan dan arkibnya, dan meneroka pemandangan budaya yang sekali lagi meletakkan bandar itu pada peta. Walau bagaimanapun, di mana-mana sahaja yang mendorong James Joyce untuk menulis salah satu novel terhebat yang ada sepatutnya menjadi alasan yang cukup untuk pergi.

@jellison22

Surat berita HTSI

Untuk mendapatkan HTSI yang terbaik terus ke peti masuk anda, daftar ke surat berita kami di ft.com/newsletters

singapore totobet

keluaran sidney

sydney togel hari ini

angka hk keluar

totobet singapura hari ini