site

Tanya Adeela: adakah saya perlu menggunakan Botox?

Saya sering ditanya sama ada saya mengesyorkan Botox. Jawapan saya? Ia boleh menjadi hebat, jika digunakan dengan bijak.

Apa itu?
Toksin botulinum pertama kali digunakan oleh saintis pada tahun 70-an untuk merawat strabismus (mata bersilang) dan, pada tahun 80-an, blepharospasm (kerdipan tidak terkawal) dan telah diluluskan oleh FDA pada tahun 1989. Ia adalah ejen serba boleh dan kini digunakan untuk “ merawat” pelbagai jenis kedutan, dari kaki gagak hingga garis senyuman atau kerutan dahi. Jenama yang diluluskan oleh FDA termasuk Botox Cosmetic, Dysport, Jeuveau, Daxxify dan Xeomin.

Botox digunakan untuk “merawat” kedutan © Kasia Bobula

Bagaimana ia berfungsi
Garis dalam disebabkan oleh kehausan otot, bukan kulit (fikirkan kulit anda sebagai pembungkus mengecut di atas otot). Botox ditadbir sebagai suntikan yang “lumpuhkan” sementara otot yang menyebabkan kedutan: ia menghalang isyarat neurotransmitter daripada saraf yang menyebabkan otot mengecut. Ini menghalang garis ekspresi daripada beralih daripada dinamik (hanya hadir apabila otot mengecut, dan kemudian pergi) kepada statik (selalu ada). Kawasan yang paling biasa untuk dirawat ialah tapak ekspresif di bahagian atas muka – termasuk kerutan, dahi, “11s” menegak di antara kening dan kaki gagak. Terdapat juga “Nefertiti Lift”, yang terdiri daripada Botox merentasi otot platysma (leher) dan garis rahang untuk mengurangkan rahang yang kendur, dan boleh diikuti dengan pengisi kulit di sepanjang garis rahang untuk menambah kelantangan dan definisi.

Tidak mahu Botox? Berikut ialah lima alternatif tanpa kaunter

Peranti di rumah seperti Alat Penjanaan Semula Microneedling GloPRO oleh Beauty Bio mencipta trauma mikro terkawal pada kulit, yang proses penyembuhannya memulakan sintesis kolagen dan elastin dalam dermis. Ini memberikan kekuatan, sokongan dan daya tahan pada kulit. £199, harrods.com

Penggunaan retinol pada waktu malam dengan La Roche-Posay 0.3% Retinol + Vitamin B3 Serum akan membaiki penghalang kulit dari semasa ke semasa untuk melembutkan penampilan kedutan. £45 untuk 30ml

Bioeffect EGF Power Serum memanfaatkan EGF (faktor pertumbuhan epidermis) yang berasal dari barli, protein yang memainkan peranan dalam penghasilan kolagen dan elastin. Lama kelamaan penggunaan EGF menjadikan tisu kulit lebih padat, untuk mengurangkan rupa garis halus dan kedutan. £165 untuk 15ml

Kerana penurunan kolagen memainkan peranan besar dalam pembentukan kedutan, suplemen kolagen boleh membantu. Kapsul harian Klinik Kulit Artah padat dengan faktor pro-kolagen seperti glisin, lisin dan prolin. Keputusan adalah berkesan, walaupun terkumpul dari semasa ke semasa dan bukannya bertindak pantas. £45 untuk 90 kapsul

111Skin Meso Infusion Overnight Micro Mask mempunyai tompok-tompok dart mikro “pintar” yang diperkaya dengan asid hyaluronik dan kon mikro Vitamin C, yang larut di dalam kulit apabila diletakkan di bawah mata, atau pada kaki gagak, garis senyuman dan kerutan semasa anda tidur. Pengecil talian pembetulan pantas yang hebat untuk acara khas. £120 untuk empat orang

Berapa lama ia bertahan?
Kesan hilang dari semasa ke semasa, biasanya tiga hingga enam bulan. Selepas pada mulanya menyekat komunikasi saraf “lubang kunci”, hujung saraf bercambah atau menjana semula, membuka lubang kunci baru – dan pergerakan otot dipulihkan.

Berapa banyak dan kerap?
Tidak semua pengalaman orang adalah sama dengan Botox – ia bergantung pada umur anda, kedalaman kedutan, kecenderungan genetik dan ekspresi muka. Sebagai pakar facial, saya menganggarkan bahawa tiga daripada lima pelanggan saya telah menggunakan Botox. Pada set filem, saya melihat pelakon berminat untuk mengekalkan ekspresi muka mereka, dan ejen berminat untuk mengekalkan kerjaya pelanggan mereka; tekanan untuk akur dengan jangkaan adalah sangat besar dan ia adalah satu tarikan antara berapa banyak yang perlu diambil dan bagaimana untuk mengekalkan sinar semula jadi seseorang. Matlamat utama adalah untuk tidak kelihatan terlalu “selesai”. Saya selalu bingung apabila pesakit tidak tahu berapa banyak yang disuntik. Nasihat saya: tanya pengamal anda tentang bilangan unit, supaya anda tidak terlalu jauh dari Titik A semasa anda meneruskan Botox selama bertahun-tahun. Juga, beri wajah anda berehat daripada Botox: otot anda mungkin atrofi akibat kekurangan penggunaan jika ia digunakan untuk jangka masa panjang.

Di mana untuk mendapatkannya?
Saya sentiasa mengesyorkan memilih pakar bedah plastik yang diperakui lembaga, mahir dalam anatomi kraniofasial. Kisah kegagalan Botox berleluasa di kalangan penyedia yang kurang terlatih: menyuntik terlalu dekat dengan tulang kening boleh menyebabkan ptosis (kelopak mata terkulai); terlalu dekat dengan kening tengah boleh membawa kepada “Kesan Mephisto” aka “Kening Spock”. Memahami peletakan, kedalaman dan dos Botox – dan kesannya terhadap kumpulan otot sekeliling – adalah penting untuk hasil yang betul dan keberkesanan jangka panjang. Walaupun lebih mahal, pengamal yang disahkan oleh lembaga berbaloi. Di UK, anda boleh menyemak kelayakan pengamal di Pihak Berkuasa Standard Profesional (professionalstandards.org.uk) dan untuk pakar bedah kosmetik, Persatuan Pakar Bedah Plastik Estetik British (BAAPS).

Adakah terdapat rumah separuh jalan?
Dr Edouard Manassa, pakar bedah plastik dengan amalan di Munich dan Dusseldorf, telah melihat peningkatan yang berterusan dalam kedua-dua pesakit lelaki dan wanita yang meminta “Botox Bayi” untuk menghilangkan tanda-tanda keletihan dan tekanan kerja. “Botox Bayi ialah pendekatan pencegahan yang baik,” katanya, “atau bagi mereka yang mencelupkan jari kaki ke dalamnya. Pada dos yang rendah, suntikan ‘hampir tidak ada’ melembutkan kesan kedutan tetapi mengekalkan tahap pergerakan.” Diletakkan di antara kulit dan otot, pada kira-kira 25 peratus daripada dos biasa, keputusan biasanya bertahan sehingga tiga bulan. Jika anda berumur awal 30-an, ia adalah tempat yang baik untuk bermula jika anda ingin menghentikan kedutan halus daripada menjadi sebati. Jika anda lebih tua, ia adalah pilihan yang lebih halus.

Apakah perbezaan antara Botox dan pengisi?
Saya sering melihat pesakit mengelirukan Botox dengan pengisi. Daripada kedua-duanya, Botox boleh diterbalikkan dan kesannya hilang, manakala kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa sesetengah pengisi mungkin tidak selalu larut sepenuhnya, seperti yang dipasarkan, dan mungkin juga membawa kepada pembentukan (pelapis) dan perkembangan tisu parut yang diterajui oleh tindak balas keradangan, menyebabkan wajah dan ekspresi berubah dari semasa ke semasa.

Apakah perangkap?
Trend mempunyai rupa berlilin yang dipertingkatkan dan beku dengan ketara – Wajah Botox – tidak begitu muda. Wajah yang benar-benar tanpa garis mencipta apa yang saya panggil sebagai “paradoks Botox” – penampilan yang bertentangan untuk kelihatan muda dan tua. Selain itu, pengguna jangka panjang selalunya mempunyai dahi yang kelihatan seperti bonet kereta yang baru berlilin. Tetapi saya tidak suka menilai, dan jika seseorang berasa lebih baik untuk menyuntik kening mereka, maka saya katakan lakukan apa yang membuat anda berasa gembira. Dengan unit yang disuntik secara strategik, anda boleh melicinkan beberapa garisan dan kelihatan segar, tanpa menghapuskan personaliti seseorang.

Tanya Adela

Adakah anda memerlukan khidmat nasihat tentang penyelesaian spot, solekan atau kecemasan kulit? Hantar soalan anda ke askadeela@ft.com dan dia akan menangani kebimbangan anda dalam lajur yang akan datang

togel singapore hari ini

peng sidny

totobet sydney hari ini

keluar hk

singapore totobet