site

Teater dalaman Tatjana von Stein

Berjalan ke ruang dengan amalan reka bentuk dalaman Sella Concept adalah pengalaman yang mengasyikkan. Baldu yang kaya, logam reflektif dan palet warna yang kuat dan canggih membawa anda ke alam lain. Pengasas studio dan pengarah kreatif Tatjana von Stein menggambarkannya sebagai “sudut kecil dunia” dan mengaitkan kepekaan pelariannya kepada zaman kanak-kanak: “Ibu saya seorang artis, jadi sejak hari pertama saya tenggelam dalam dunia kreatif, yang memberi saya bakat teater bekerja. Ia mengenai menjana pengalaman dan mengangkut orang ke dimensi lain.”

Berpangkalan di UK, pereka Perancis-Jerman itu telah menerapkan estetika teaternya ke dalam kediaman bertanda warna, ibu pejabat fesyen, kelab ahli dan restoran menggunakan kepingan individu, objek unik dan penemuan vintaj. Pada tahun 2019, Sella Concept melancarkan rangkaian perabot sulung – satu siri najis yang menampilkan bentuk melengkung yang diilhamkan oleh tukang mandi di Kolam Wanita Hampstead Heath. Walau bagaimanapun, bulan ini, dia melancarkan rangkaian perabot bebas, koleksi yang dipanggil Mise en Scène yang menggunakan namanya sendiri.

Meja sisi burr walnut, £5,865, dan sofa, daripada £19,320 © Arnau Bach

Diterjemah daripada bahasa Perancis untuk “menetapkan pentas”, setiap karya mendapat inspirasi daripada seni persembahan dan bentuk badan penari semasa mereka bergerak melintasi pentas. “Tarian membangkitkan banyak emosi dalam diri saya,” katanya mengenai karya-karya tersebut, yang turut dilukis pada pameran Isamu Noguchi 2021 di London’s Barbican (yang mempamerkan kerjasama Noguchi dengan penari Martha Graham) dan kecintaannya terhadap puisi TS Eliot “Burnt Norton”. “Saya benar-benar teruja untuk melihat bagaimana saya boleh menyambung dengan objek statik ke titik yang ia menjadi sesuatu dari dunia yang berbeza.”

Walaupun von Stein kekal menerajui Sella Concept, jalan kreatif baharu ini membawanya ke arah di mana dia boleh memanjakan pandangannya sepenuhnya. “Saya cuba untuk tidak melihat ke kanan atau kiri kerana saya tidak mahu menetapkan kerja saya dalam parameter gaya tertentu,” katanya. “Saya mahu ini menjadi ekspresi kreatif saya yang unik. Koleksi itu perlu hasil daripada perspektif peribadi saya sambil menghormati pengaruh masa lalu.”

Von Stein mendapat inspirasi daripada seni persembahan apabila mencipta koleksinya
Von Stein mendapat inspirasi daripada seni persembahan apabila mencipta koleksinya © Arnau Bach

Kepingan wira Mise en Scène termasuk unit bar yang elegan (£40,530), sofa dalam reka bentuk keratan dan biasa (dari £19,230), kayu burrwood dan meja kopi kaca (£11,320) dan skrin berpanel sutera (£28,295). “Bar adalah gabungan pelbagai dunia: ia menyampaikan estetik kereta klasik digabungkan dengan perabot Perancis tipikal, dilengkapi dengan kaki keluli tahan karat yang licin yang merujuk kepada siluet penari,” kata von Stein. “Perkara yang paling penting ialah ia melangkaui mana-mana era, itulah cara saya mahu karya saya diletakkan – dalam persekitaran klasik dan kontemporari.” Dia menikmati idea bahawa setiap bahagian menawarkan percanggahan yang berbeza. “Ia adalah keseimbangan maskulin dan feminin, bentuk mudah tetapi kejuruteraan kompleks, dan kecairan dan kestabilan,” katanya. “Ia adalah dunia penjajaran, yang merupakan pendekatan kepada semua projek saya.”

Dalam pembuatan koleksi itu, von Stein tidak sabar-sabar untuk menyambung semula dengan akar Perancisnya dan bekerjasama dengan Aurige, sebuah kolektif pemulihara warisan dan pengrajin pakar seperti tukang batu, pelukis fresco dan pengukir yang projeknya telah merangkumi pemulihan Notre-Dame. Pereka bentuk juga bekerja rapat dengan Pierre Noire, seorang virtuoso pertukangan kayu, yang, katanya, membawa dinamik penting kepada kerjasama itu. “Mereka menambah integriti, bukan sahaja dalam membantu mengekalkan set kemahiran yang berharga itu, tetapi dalam memastikan kualiti tiada duanya,” tambahnya.

Skrin Mise en Scène, £28,295 © Arnau Bach

Potongan dari rangkaian Mise en Scène von Stein termasuk burr walnut dan meja kopi kaca, £11,320 © Arnau Bach

Potongan-potongan itu diambil gambar di antara arca gergasi yang menunggu pemulihan di bengkel Chevilly-Larue Tollis, pakar dalam pemulihan seni dan hiasan dalaman, yang menyumbang kepada perbualan perkembangan tentang pilihan kemasan koleksi. Ia merupakan paparan halus kraf artisan Perancis di mana teknik marquetry yang rumit dan butiran buatan tangan serta ciri bergabung dengan inovasi dan teknologi moden.

Bekerjasama dengan atelier kecil yang disuap ke dalam etos alam sekitar von Stein; kayu itu juga diperolehi secara tempatan. “Kami perlu mereka bentuk dengan tujuan, ” kata von Stein. “Saya sangat sedar bahawa tiada siapa yang memerlukan meja lain, namun di sini saya telah mereka bentuk satu, jadi dengan berbuat demikian adalah penting untuk memahami misi: ia mengenai menuntut semula reka bentuk, maksud sebenarnya dan seterusnya mencipta reka bentuk klasik masa hadapan. Segala-galanya tentang koleksi ini bertentangan dengan pengeluaran besar-besaran dan pelbagai salinan yang dihasilkan setiap tahun.”

Dibuat sebagai pusaka yang berpotensi, kepingan bernombor adalah sangat individu. Permukaan cermin, kemasan lakuer berkilat tinggi dan sisipan tulang belakang keluli berus menambah suasana yang tidak dapat ditandingi yang berlaku apabila cahaya beralih atau apabila seseorang berinteraksi dengannya. Di rumah, tenaga mereka mencipta drama: penyulingan imaginasi teater pereka.

tatjanavonstein.com

result singapur hari ini

pengeluaran angka sidney

sdy totobet

hasil seluruh togel hari ini hongkong

keluaran sgp