site

Ulasan: Pergolakan pada bahagian terakhir laluan Lapangan Terbang Changi ke pemulihan penuh

Kumpulan SIA telah mengumumkan beberapa penerbangan China tambahan akan dimulakan semula pada April, Mei dan Jun, dan kini sedang berusaha untuk mendapatkan kelulusan China untuk lebih banyak penerbangan. Sebagai contoh, Kumpulan SIA pada masa ini tidak menjadualkan sebarang penerbangan ke Chongqing, Shenzhen, Wuhan dan Xiamen selepas akhir bulan ini, tetapi sedang berusaha untuk mendapatkan kelulusan untuk mengekalkan dan mengembangkan laluan ini.

Syarikat penerbangan China belum lagi menjadualkan penerbangan tambahan selepas April, apabila kapasiti Singapura mereka akan mencapai kira-kira 50 peratus daripada paras 2019, tetapi juga bekerjasama dengan pihak berkuasa China untuk mendapatkan kelulusan untuk lebih banyak penerbangan.

Jika tiada halangan kawal selia, kedua-dua syarikat penerbangan China dan Kumpulan SIA sepatutnya berada pada paras 80 peratus hingga 90 peratus daripada 2019 menjelang akhir Ogos, menghasilkan kadar pemulihan Singapura-China yang secara kasarnya setanding dengan kadar pemulihan keseluruhan Lapangan Terbang Changi .

Pada Mac, kapasiti tempat duduk yang dijadualkan untuk Singapura tidak termasuk China dan Hong Kong sudah berada pada 85 peratus daripada itu dalam tempoh yang sama pada 2019, berdasarkan data OAG.

Walaupun Hong Kong dibuka semula beberapa bulan lebih awal daripada China, pasaran Singapura-Hong Kong telah pulih secara perlahan dengan kapasiti tempat duduk yang dijadualkan hanya 47 peratus daripada paras 2019 pada Mac. Lebih banyak penerbangan Hong Kong – sehingga kini belum dijadualkan – dalam beberapa bulan akan datang berpotensi meningkatkan tahap pemulihan Singapura-Hong Kong kepada 80 peratus juga.

Hong Kong dan China adalah kedua-dua pasaran utama bagi Singapura, masing-masing menyumbang kira-kira 5 peratus dan 11 peratus daripada jumlah trafik pra-pandemi Changi.

Grafik HK

Togel SDY Hari Ini

Totobet Singapore

Result SDY