site

Umbria Brunello Cucinelli | Masa kewangan

Sekarang pukul 5 petang, matahari masuk ke pejabat saya di menara Castello di Solomeo, Umbria, dan loceng gereja berbunyi. Ini adalah tempat ketenangan saya, tempat saya berfikir dan mencipta. Secara umum, Solomeo, dan semua Umbria, adalah aman – kecuali apabila musim karnival tiba pada bulan Januari. Kemudian bandar dan kampung Umbria dipenuhi dengan kenduri, pesta dan perarakan. Yang paling liar ialah Carnevale del Bartoccio karya Perugia, satira abad ke-17 yang mempersendakan pemilik tanah yang baru kaya. Pada masa ini pasticcerie dipenuhi dengan strufoli, castagnole dan crescionda di Spoleto. Semasa saya masih kecil, kami akan makan banyak ini, menari di kandang dan semua petani lain yang berkilo-kilometer di sekeliling akan menyertai. Ia adalah indah – atmosfera dan sangat rohani.

Solomeo, sebuah dusun zaman pertengahan di Perugia © Paolo di Lucente

Karnival ini menandakan ketibaan musim bunga, cahaya terang, gandum emas dan bunga matahari – paling baik dilihat di Norcia dan sekitar dataran Castelluccio. Ia juga berbaloi untuk berjalan di laluan antara Piazza Basilika St Francis dan Hermitage of the Carceri di Assisi selama beberapa jam dalam keadaan senyap. Sama ada itu atau anda boleh berbual dengan sami Benedictine. September, Oktober dan November adalah bulan yang sangat baik untuk penggemar makanan kerana semuanya datang serentak: penuaian zaitun dan anggur, truffle yang banyak dan cendawan liar. Saya dan keluarga mencari cendawan di dalam hutan sekitar Tasik Trasimeno. Semasa musim menuai anggur musim luruh – yang paling penting menuai – Saya melawat ladang anggur dan kilang wain di kawasan Montefalco. Saya mencari pengeluar kecil seperti Paolo Bea yang terlibat secara peribadi dalam setiap peringkat proses pembuatan wain. Selepas musim menuai, lereng bukit yang diliputi pokok anggur kosong mempunyai keajaiban tertentu.

Cucinelli di ladang anggur di Solomeo
Cucinelli di ladang anggur di Solomeo © Paolo di Lucente

Wain kami, seperti makanan kami, mempunyai ciri-ciri yang tinggi. Sehingga 50 tahun yang lalu, 90 peratus orang Umbrian adalah petani, jadi masakan kami sangat semula jadi, ringkas dan berkualiti tinggi. Makan tengah hari biasa atau sarapan lewat adalah berasaskan roti, minyak zaitun yang baik, prosciutto, sosej atau keju: Saya membeli ini di pasar tani di Pian di Massiano di Perugia pada hari Sabtu, atau Coldiretti Campagna Amica, pasar berbumbung.

Untuk mendapatkan minyak zaitun terbaik, saya mencari Batta, sebuah ladang yang terletak di luar Via San Girolamo di laluan ke Perugia. Siramkan ini di atas roti suam dari salah sebuah kedai roti di pusat bandar Perugia di mana mereka masih membuat roti tanpa garam serantau kami, pane sciapo, yang merupakan kemunduran kepada cukai garam yang berat yang dikenakan pada abad ke-16.

Kilang Wain Spello © Kredit: Petter Oftedal / Foto Stok Alamy

Bakul kayu zaitun Seni Kayu, POA

Minyak zaitun extra virgin Batta, €24.90

Truffle hitam adalah raja di sini. Percayalah, jika anda mencuba tagliatelle truffle hitam di La Cantina di Spello anda akan berhenti dan menyedari bahawa Tuhan itu wujud. Restoran ini benar-benar mentakrifkan seni kehidupan yang baik di bandar-bandar kecil. Dan Cesarino di pusat bandar Perugia, dengan masakan bermusim yang sangat baik, juga mempunyai pemandangan Piazza IV Novembre yang dicemburui, dalam fikiran saya adalah salah satu dataran paling indah di Itali. Ia terletak berhampiran Galleria Nazionale dell’Umbria, tempat pameran untuk ulang tahun ke-500 pelukis Pietro Vannucci, yang dikenali sebagai Il Perugino, baru sahaja dibuka.

Kebun anggur di Solomeo © Paolo di Lucente

Di dalam Teater Cucinelli © Paolo di Lucente

Secara amnya, Umbrian adalah orang yang agak serius dan rajin; agak degil dan bangga dengan identiti kita. Ritual penting ialah bangun awal dan pergi untuk cappuccino dan cornetto. Saya mendapat lombong di kedai kampung Solomeo, La Bottega Delizie & Capricci, pada pukul 7 pagi semasa cornetti masih panas dan jem meleleh. Kebanyakan pagi saya bersarapan dengan kontraktor yang bekerja pada projek bangunan dan pemulihan yang dibiayai oleh Cucinelli: Teatro Cucinelli, biara di Norcia, dan lebuh raya Etruscan. Terlibat dalam projek ini adalah minat saya, kerana saya seorang tukang dan arkitek di hati. Banyak kampung Umbrian pakar dalam kerja kraf mereka sendiri. Di Deruta, sebagai contoh, terdapat seluruh daerah tembikar seramik yang dicirikan oleh warna kuning dan biru serta motif flora dan fauna. Dalam Spello dan Trevi, kemahiran tukang kayu Olivo tidak pernah gagal memberi inspirasi kepada saya. Kami bekerja keras tetapi pukul 5.30 petang. Ini penting. Selepas itu saya menjaga tubuh dan jiwa dengan bermain tenis atau bola sepak di Taman Don Alberto Seri atau di stadium Solomeo. Saya marah tentang bola sepak: Juventus adalah pasukan saya tetapi saya gembira apabila Milan atau Perugia menang juga.

Sejurus sebelum matahari terbenam, warna-warna di sini sangat mengagumkan, begitu desa. Pakaian saya diilhamkan oleh warna-warna ini: ia berasal dari bumi dan asal-usul saya, dan dari tradisi sami Franciscan dan Benedictine, yang ringkas dan ketat.

Apabila anda meninggalkan Umbria, anda membawa bersama anda sedikit ketenangan, dan rasa disesuaikan dengan irama alam semula jadi. Anda juga akan mengambil kira-kira satu kilo berat tambahan daripada semua makanan, wain dan dolcetti yang enak. Itu benar-benar terjamin.

totobet singapore

pengeluaran togel sidney hari ini

pengeluaran sidney hari ini

hk keluar malam ini

penguaran sgp