site

Wakil Tetap UK berkata bahawa masih mustahil bagi Rohingya pulang ke tanah air

Berikutan keadaan yang semakin teruk di Myanmar, pelarian Rohingya yang berteduh di kem pelarian di Cox’s Bazar di sempadan Bangladesh masih belum dapat pulang ke tanah air, kata Wakil Tetap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke UK, Fergus Oxley.

Perhimpunan Agung PBB ke-77, beberapa hari lepas, semasa program perbincangan isu Myanmar, kata perunding politik UK Fergus Oxley.

“Ruhingya terperangkap di rumah mereka dan terdapat ratusan ribu Rohingya yang kehilangan tempat tinggal di Rakhine State. Penindasan sistematik dan pencabulan hak asasi manusia selama beberapa dekad harus berakhir. Kerana keadaan semakin teruk, etnik Rohingya di luar negara tidak akan dapat pulang ke Myanmar dengan selamat dan aman,” kata wakil UK Fergus Oxley.

Pemimpin pelarian berkata bahawa pelarian Rohingya telah meminta delegasi Majlis Tentera Burma di Bangladesh untuk 3 perkara, termasuk pengeluaran kad pengenalan negara untuk pulang ke tanah air.

Kumpulan yang diketuai Menteri Majlis Tentera U Ko Ko Hlaing itu merancang untuk melawat pelarian Rohingya di Cox’s Bazar di sempadan Myanmar-Bangladesh pada 15 Mac dan membawa lebih 1,000 orang pulang ke rumah mereka.

Pelarian diminta mengeluarkan kad pengenalan kebangsaan. Salah seorang pelarian Rohingya memberitahu DVB bahawa mereka meminta 3 perkara untuk ditempatkan semula di tempat asal dan diberi keadilan serta kebebasan bergerak seperti 135 kumpulan etnik yang lain.

Coz Bazar District Kem pelarian Rohingya Baluchali di bandar Ochia dibakar pada 5 Mac, membunuh lebih 3,000 ahli keluarga. Puluhan ribu orang menderita akibat kebakaran itu, dan Program Makanan Sedunia (WFP) telah mengumumkan bahawa ia akan mengurangkan bantuan makanan untuk pelarian Rohingya.

Pada 2023, wakil khas Setiausaha Agung PBB untuk Myanmar, Nolin Heza, turut menggesa negara anggota untuk membantu memenuhi 876 juta dolar AS yang diperuntukkan untuk memberikan sokongan yang mencukupi kepada Rohingya pada persidangan PBB.

Mengucapkan terima kasih kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Bangladesh kerana menyelamatkan nyawa ratusan ribu Rohingya, wakil UK itu berkata di PBB bahawa Rohingya juga harus dipertimbangkan secara bermakna apabila membincangkan masa depan Myanmar yang aman dan demokratik yang dikehendaki oleh rakyat Myanmar.

Beliau berkata, lebih 3,100 orang terbunuh oleh tentera di Myanmar, lebih 20,000 cedera, dan lebih 17 juta orang di Myanmar memerlukan bantuan kemanusiaan.

Tentera Burma menggunakan taktik yang semakin kejam untuk menimbulkan ketakutan di kalangan rakyat, menindas mana-mana pembangkang. Mereka juga mempercepatkan pengeboman udara. Antara keganasan tentera ialah gangguan seksual dan penderaan. Wakil UK mengecam pembakaran kampung dan pembunuhan 28 orang awam, termasuk tiga sami, dan pemusnahan sebuah biara di selatan Negeri Shan.

Bagi menghentikan keganasan di Myanmar, kami menggalakkan dan menyokong pelaksanaan perjanjian damai 5 perkara, yang diterajui oleh ASEAN dan usaha Duta Khas PBB. Beliau juga berkata bahawa tentera Myanmar harus dihukum atas keganasan yang mereka lakukan.

Selepas rampasan kuasa tentera, UK mengenakan sekatan ke atas 18 orang dan 28 organisasi di Myanmar yang melakukan pelanggaran hak asasi manusia yang serius.

Foto-Kerajaan UK

Pengeluaran Hongkong

HK Pools

Togel Sydney

Nomor SGP

Result Sidney

Keluaran Sidney